среда, 15. мај 2013.

Severina polizala sladoled! (nova reklama za Frikom)

U narednom tekstu ćemo isprepletano povezivati i prikazati tri aspekta marketing poslovanja kompanije Frikom na srpskom tržištu:
1) 
Seksualne aluzije za narodne mase
2) Džaba smo lizali (nagrade nema)
3) Hrvatski "Ledo" vs. "domaći" Frikom

U novoj marketinškoj kampanji Frikoma, tržišnog lidera u proizvodnji sladoleda u Srbiji, za glumu je angažovana pevačica Severina Vučković.
 Prema podacima iz medija saznajemo da je izabrana za zaštitno lice Frikomove prodajne marke "Maximo". Ono na šta nam još izvor ove domaće kompanije upučuje je da su poznatoj pevačici veliki korneti ovog proizvodjača omiljeni! "Maximo sladoled za maksimalno uživanje!" - slogan ove kamanje upućuje na to da je veličina na kraju krajeva ipak bitna.


Procenjeno je da je ovo lice opšte poznato na svim tržištima na kojima posluje matična kompanija (tržište bivših YU republika), tako da su međutržišni troškovi usklađivanja kampanje značajno minimizirani.. U izboru promo lica je pored kapitala najverovatnije presudio i izraženo visok etnocentrizam hrvatskih potrošača. Pretpostavke vode ka tome da bi slabije prošle reklame na takvom tržištu da je uzeto promo lice iz neke druge bivše republike. Naime hrvatsko preduzeće Ledo je maltene u potpunosti izvršio akviziciju Frikoma i od januara ove godine raspolaže sa 95,83% njegovog kapitala. (više detalja).



Niske strasti su postale još jednom velo iza koga nastupa "naš" najpoznatiji proizvođač sladoleda. Setimo se samo nekih Frikomovih prethodnih kampanja, a i kikseva kako pravne, tako i etičke prirode koji su iscureli u javnost.

Stavi pravu stvar, na pravo mesto! - Kampanja iz sada davne 2004-te, u kojoj je naizgled bilo moguće pronaći sve reči iz rečenice na štapićima sladoleda. Ili pak više o tome govori priča osobe koja je pokušala da pokupi svoju nagradu. Frikom nije hteo da isplati nagradu Popovac Đorđu. (više o tome).

Pažljivo ližite!- dugogodišnja kampanja koja se neslavno završila saznanjem da je radnik frikoma Darko R. "u saradnji sa više drugih lica, koristeći poslovne tajne, koje su mu bile poverene u realizaciji nagradne igre preduzeća Frikom "Pažljivo ližite", protivpravno prisvojio džip "hamer", prvu nagradu od 202.000 evra i više novčanih nagrada u iznosu od 2.000 evra" (više o tome).

Preostaje nam samo jedno otvoreno pitanje za kraj. Da li potrošači biraju Frikom zbog višegodišnjih malverzacija, ili pak zbog ono malo izbledelog sećanja na  Bolero, i Mege? Pošto ovo preduzeće ima jako dobro izgradjenu mrežu prodajnih frižidera, rekli bi smo da je ipak to ključna stavka njihovog uspeha u vrelim letnjim danima, a da su potrošači odavno prestali da ližu za BMW-om!

Нема коментара:

Постави коментар